секции: Варна   София   Русе   Ловеч   Бургас   Северна Америка Виетнам
IN MEMORIAM

СКРЪБНА ВЕСТ

На 03.юли.2015г. почина бригаден адмирал Милан Стоянов Миланов

Бригаден адмирал Милан Миланов по-голямата част от своята военноморска кариера изгражда в 10 БрРТКА, Созопол, а по-късно в 10 БрЛС. Последната му длъжност е заместник-началник щаб на бригадата.
Колегите му от бригадата го познават като знаещ, можещ и търсещ новото офицер. По-късно преминава на служба в Щаба на ВМС, където през 2000г. става заместник-началник на Главния щаб на Военноморските сили. След освобождаването му от тази длъжност е в ГЩ на БА, Инспектората и съветник по Военноморските сили на президента Желю Желев. Nавсякъде той е оставил ярка следа след себе си.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!

СКРЪБНА ВЕСТ

На 27.март.2015г. уважаваният от поколения моряци - възпитаници на Морско училище, кап. Iр. инж. Панайот Хлебаров почина, след дълго и тежко боледуване.

Завършилият Морско училище Панайот Хлебаров успява да завърши и прекъснатото образование в Софийската политехника по специалността електротехника. И остава веднага в Морско училище като преподавател по тази дисциплина. По-късно става и началник на катедра "Електротехника". Обучаваните от него курсанти помнят неговият ведър, весел поглед и начина му да ни обучава в електротехническите знания. По-късно преминава на работа в централата на БАН в София и там остава до пемсионирането си. От това място помага на Института по океанология да закупи и въвведе в действие на изследователската мини-подводница, с която Институтът продължава да се гордее и до днес.
След демократичните промени кап. Iр. инж. Хлебаров дейно участваше в работата на двете морски организации в София - клуба "Военни моряци" към СОСЗР и АВМУ-секция София.
Морското съдружие с горест изпраща в последния път кап. I ранг инж. Панайот Хлебаров.

ВЕЧНА МУ ПАМЕТ!
СКРЪБНА ВЕСТ

С голямо прискърбие съобщаваме на всички наши членове, на възпитаниците на Морско училище и на всички които го познаваха, че на 11.01.2015г. почина уважаваният от всички нас о.з. к/а Дичо Стефанов Узунов.

Той е роден на 01.06.1921г. в с.Арда, Смолянско. Прогресивно настроен младеж, който активно участва в укрепването на властта, първоначално в редовете на органите на МВР, а по-късно на различни длъжности. От 1949г. до 1951г. учи в Академията „Фрунзе”, а по-късно в академичен курс на Военно-морската академия в Санкт Петербург.
Основната му дейност като военнослужещ преминава във военно-морските сили и по-конкретно – 13 години (1959 – 1972г.) като началник на Морско училище. Той е първият адмирал, който получава това звание като началник на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”. В своята дейност като началник той добре разбираше ролята си в учебно-възпитателния процес и положи много усилия за неговото усъвършенстване. По негово време беше изградена стройна система за научното изграждане на преподавателския състав. Излъчиха се конкретни теми на кандидатите и за един кратък период научният потенциал на училището израсна в количествено и качествено отношение. Самият адм. Узунов активно участваше в учебния процес, като четеше лекции по Международно морско право.
Адмирал Узунов добре разбираше и мястото на чуждите езици в съвремието, като самият той изучи и английски език. В отношенията си с хората той беше принципен, с много тънко чувство за дистанция между началник и подчинен. Наглед беше суров и недостъпен,но със скрита вътрешна доброта, която той не демонстрираше, но я проявяваше в действие. Похвална беше неговата дейност за създаване на въздържателно дружество в Училището. Самият адм.Узунов беше краен въздържател.
След напускане редиците на Армията, адм.Узунов запази активната си гражданска позиция. Непрекъснато се интересуваше от развитието на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” и особено за дейността на новосъздадената АВМУ, в която той активно работеше и ни подпомагаше.

ВЕЧНА МУ ПАМЕТ!
СКРЪБНА ВЕСТ

В навечерието на Великден почина о.з. кап. I ранг Борис Георгиев Изворски от 48-ми випуск, активен член на АВМУ-секция София.

Кап. I ранг Борис Изворски бе преподавател във ВНВМУ "Никола Вапцаров" по техническа химия. След това е работил дълги години в София в научно-технически заведения към МНО.

Траурната церемония ще се състои на 22 април 2014г., вторник, от 10.30 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Нека си спомним за Борко Изворски!

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!
СКРЪБНА ВЕСТ

На 29.03.2014г., след кратко боледуване, почина капитан-лейтенант О.Р. Васил Минчев Ляпчев.
Роден на 18.07.1932г. в гр.Варна, в семейството на учители, бежанци от Македония, преселници във Варна след кървавото Илинденско въстание от 1903г.
През 1950г. завършва кадетския отдел на НВМУ, а през 1954г. – висшето си морско образование в гр.Баку, със звание лейтенант, команден профил. Като кадет във Варна и особено като курсант в Баку, той разкрива своите певчески, артистични и рецитаторски способности. Става ръководител на хора при чуждестранния факултет, добър солист с усет и любов към музиката. От 1954г. е назначен възпитател в Нахимовското училище.
През 1956г. кандидатства във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” и от 1200 кандидати се класира на първо място. През 1960г. завършва актьорското си образование и е назначен в театъра на гр.Варна. Създава около 100 образа, носител е на много награди и отличия, сред които Златна значка на Съюза на артистите и орден „Кирил и Методий” II и III степен.
С подкрепата на своите свои съвипускници и приятели издаде своето творчество в 6 книги: „Преображения” – 1994г.; „Гравитация” – 1996г.; „Театърът” – 1997г.; „Морето” – 1998г.; „Молитви за любов” – 2000г., „Моите молитви” – 2005г., които се ползват с добри отзиви и популярност.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!
СКРЪБНА ВЕСТ

УС на АВМУ съобщава с прискърбие, че на 25.03.2014г., след кратко боледуване, почина кап. I р. О.Р. Конда Ангелов Душков.
Кап. Iр. ОР Душков е роден през 1931г. в с.Аврен, Варненско. След завършване на средно образование през 1950г. е приет за курсант във випуск „Вапцаровски”, който завършва през 1953г. След производството му в звание лейтенант служи в различни корабни поделения. Дългогодишен преподавател по „Морска практика” във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”, по-късно и заместник-началник на катедрата. След пенсионирането му работи като специалист в Морска администрация Варна.
Кап. Iр. Душков беше активен член на АВМУ и работеше за утвърждаване на нашата организация.
Поклонението ще бъде на 26.03.2014г. от 13,00ч. в църквата „Св. Никола”, а погребението от 14,00ч. на Старите гробища във Варна.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!
СКРЪБНА ВЕСТ

УС на АВМУ съобщава на всички свои членове и симпатизанти, че на 25.03.2014г., след кратко боледуване, почина к/а Емил Станчев Евтимов – випуск „Вапцаровски”, 1950 – 1953г.
К/а Емил Станчев е роден през 1931г. в гр.Шумен. След завършване на средното си образование, през 1950г. постъпва във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”, което завършва успешно през 1953г. Трудовата му дейност започва в дивизион „Торпедни катери”. В тази насока проявява голяма инициатива и творчество, като му е поверено да организира създаването в гр.Созопол на бригада „Ракетни и торпедни катери”. През този период той се изявява като голям морски офицер, като успява да сплоти целия личен състав на бригадата и да я изведе на едно от челните места във флота. Ударните сили на ВМФ през този период, съвместно с другите кораби от Флота се превръщат в мощно нападателно средство за отбраната на сините ни граници. За своята активна дейност к/а Станчев е издигнат и за зам. Командващ по тила на ВМФ, където още един път показва таланта си на командир и организатор.
Адм. Станчев дойде като началник на ВВМУ с много високи оценки от поделенията, които е ръководил и всичко това неможеше да не се отрази в очакванията на командно-преподавателския състав на Училището. Верен на своите принципи методично, аналитично и със завидна управленческа култура той навлезе в проблемите на Училището и в тяхното решаване. Започна с преработката на основните документи на Училището – с учебните планове. Със съдействието на специалисти от ВМФ, БМФ, Рибно стопанство и други морски училища от СССР изгради солидна основа за практическа насоченост в обучението. В кабинетите на катедрите се наблегна приоритетно на тренировъчната подготовка. Началникът лично четеше лекции по „Тактика на ВМФ” и „Бойно използване на ракетното оръжие”.
Значително постижение за училището, а и за гражданството на Варна беше построяването на Планетариума.
В аналите на ВВМУ адм.Станчев ще бъде запомнен като един от най-успешните и емблематични негови началници, оставили трайна диря в съзнанието на хиляди негови възпитаници, офицери, преподаватели и служители.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!

Поклонението пред тленните останки на адм. Станчев ще бъде на 27.03.2014г. от 10,00 часа във Военноморския клуб (ДНФ). Погребението ще бъде от 12,30ч. на същата дата в Старите гробища.

В секцията "Истински истории" можете да прочете очерка на кап. 1 ранг оз Атанас Кляшев "Емил", написан по повод 80-годишнината на к/а Емил Станчев
СКРЪБНА ВЕСТ

УС на АВМУ съобщава на всички свои членове и симпатизанти, че на 07.02.2014г., след кратко боледуване, на 77-годишна възраст, почина кап. I ранг ОР, доц. д-р Кирил Емилов Медникаров.
Доц. Медникаров е роден на 11.07.1936г. в с.Сноп, общ. Генерал Тошево. Завършва гимназия в гр.Добрич през 1954г., след което постъпва във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”, по специалност „Инженер – корабен механик”. След завършването на Училището, през 1958г., постъпва като механик на торпеден катер, а по-късно – механик на звено ТКА. След службата си в Дивизион „Торпедни катери” е назначен за асистент-преподавател и старши преподавател във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”. Оценявайки отличната му работа се издига в служебната йерархия като старши преподавател и методист, началник научен отдел и началник на катедра. През 1993г. е пенсиониран, но продължава апостолската си дейност като цивилен доцент в катедра „Кораборемонт” до кончината му.
Доц. Медникаров е обучил много курсанти и студенти по специалността, което е залог, че през годините достойно е изпълнил своя преподавателски дълг. По традиция фамилията Медникаров продължава като и двамата му синове и внука са завършили ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”. За правилното възпитание на неговата фамилия говори и факта, че синът му кап. Iр. проф. д-р Боян Кирилов Медникаров е издигнат за началник на Училището.
Доц. Медникаров е един от основоположниците за учредяването на АВМУ и през целия период работи за издигането авторитета на нашата организация.

Ние всички ще го запомним като добър, съзнателен и всеотдаен възпитаник на Училището, който ще остави трайна следа в нашето съзнание.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!
Асоциация на възпитаниците на Морско Училище © 2019