секции: Варна   София   Русе   Ловеч   Бургас   Северна Америка Виетнам
НОВИНИ

76 години от гибелта на Никола Вапцаров
Трябва да престанем да бъдем агенти на миналото, нека започнем борбата за нашето бъдеще. Това е причината поради която между нас да върлува опасното зло. По-тежко от болката и мъката човешка. Това е съвременното безразличие към другия, към ближния човек, съчетано с алчност и безскруполност.
Това жестоко явление трябва да бъде премахнато. Защото то е духовния дисбаланс на нашето време. Огромната загуба на човещина и съпричастност, за съжаление, прекъсват дори и връзката между вас и нас, като поколения.
А Вапцаров стои пред всички нас безмълвно и очаква отговор на своя въпрос: "Какво ще ни дадеш историйо?" Ще наведем ли покорно глави пред голямата криза или ще вдигнем глава пред Историята с ново решение за нашето оцеляване.
Усещам пламъка на младостта с който искат да изпепелят излишното. Величието на младостта ви задължава да го сторите. И не съдбата е виновна. Създали сме го самите ние.
Обикновено славата се пише с кървави букви и идва късно за убитите, но се превръща в слънцето на мъртвите. Казват, че който не обича свободата и истината, може да е могъщ, но велик никога няма да стане.
Борбата е една и съща - за свободата на нашия дух. Иначе стигаме до печалния извод на Вапцаров, че живеем като в дълбоката бронзова ера.
Къде сме, кои сме ние, щом човекът съзрял душите ни, отправя предупреждение към излъганото съвременно общество. Поезията се явява като следовател и ние, заедно с него, се изправяме на разпит от съвремието. Явно е, че за да изречеш истината е необходима смелост и достойнство. Не става дума за минали смелости или за смелост и достойнство без адрес. Не става дума и за смелост, която проправя пътя за бъдещето. Смелост, която да бъде отправна точка за прескачане на несгодите на настоящето. И тази смелост и достойнство непрекъснато извират при Вапцаров и настойчиво промиват мътилката от мозъка на всеки, докоснал се до тези стихове.
А пътя, по който върви поетът, е идеята и вярата, които изповядва. Да, те може да носят социален и антифашистки елемент. И какво толкова страшно има? Та не са ли били същите Пикасо, Луи Аргон, Камю, Пабло Неруда..., не бяха ли те, които спряха усилията на новия европейски Хитлеров ред?
На тази свобода Вапцаров посвещава желанието си за живот:

Ще бъда стар, ще бъда много стар,
Ако остана след погромите, разбира се
Като окъсан Рибен буквар
Модел 1840
Тъй както малките деца разлистват
И почват с картинките от края
Така и мене днеска ми се иска за бъдещето да си помечтая.

Защо пък не - в мечтите няма цензура.
Мечтите греят в синкава прозрачност
А по-добре е да подгониш вятъра
Отколкото да седнеш и да плачеш.
Тогава аз ще имам син
Синът ще бъде двадесет годишен....

Това сте вие - новото поколение.
Пожелавам ви достоен път!

Мая Вапцарова, 23.юли.2018г.


"Епоха" - филм на Мая Вапцарова
Истински фурор сред студентите и преподавателите в Солунския университет "Македония" предизвика филмът за Никола Вапцаров "Епоха" на режисьорката Мая Вапцарова. Преди дни потомката на великия поет лично представи лентата и участва в среща - разговор с младите хора и академичната общност. Темата на разговора с Вапцарова бе „Съхранение и опазване на колективната и лична памет за Вапцаров". Събитието беше организирано от Департамента за Балкански, славянски и ориенталски науки в рамките на магистърската програма "История, антропология и култура на Източна и Югоизточна Европа".
В разговора участваха проф. Евтихия Вутира, преподавател по антропология, Стефания Филипова-Мертзимеки, преподавател по български език и литература и Асимения Карали, студентка в магистърската програма, която представи и част от магистърската си теза за великия поет Никола Вапцаров. На срещата присъстваха още представители на българската дипломатическа мисия в Солун, студенти и преподаватели от университета „Македония" и бивши възпитаници от Школата за балкански езици към Института по Балканистика.
"Във филма "Епоха" по един метафорично-поетичен начин се представя и тълкува темата за съхранението на колективната и лична памет за Вапцаров през бурния ход на три епохи. Първата, „епоха на дива жестокост", в която беззащитен и сам губи живота си, но печели битката със смъртта и забвението. В следващата, в която личността и делото му ще бъдат задушени от идеологически цензурирани „прегръдки", но този път ще го защити поезията му и ще прекрачи границата на безвремието. И съвременната, в която съхранената за него памет и нейната стойност за идващите поколения се опитва да се пребори с историята, както древногръцката богиня на паметта Мнемосина, която се намира в непрекъснат конфликт с дъщеря си, музата на историята Клео", коментира преподавателката Стефания Мертзимеки. И допълни: "Както самият Вапцаров, който е в разпра с живота и няма доверие в „пожълтелите страници" на историята, от която днес вече няма нужда – превърнал се е в мит".
Казват, че във всяка епоха има и по една бесилка за поетите й. „Това е толкоз просто и логично", както би казал отново Вапцаров. Различното в съвременната ни епоха е, че не разполага с поети, за които да издигне своите бесилки, смята още Мертзимеки.
Твърде болезнено е да осъзнаеш с какъв респект и обич към поезията на Никола Вапцаров се отнасят хората от други националности, в сравнение с отношението, с което се сблъсква неговата личност тук, в България. Още по-болезнено е да разбереш, че този световно признат поетически гений, носител на световна награда за мир, превеждан на десетки езици продължава да бъде разстрелван и днес от сънародниците си, заяви пред "Стандарт" Мая Вапцарова. На въпроса какво вижда в младите хора днес, тя отговори: "Пробуждане, по-силна мисъл и вяра". Днес те са готови на бунт срещу блатото на закостенелостта, в което затъвахме 30 години, но и проявяват реверанс към старата, забравена култура и искат засилване на културните връзки със съседните народи, заключи тя.

Източник - standartnews.com


Мая Вапцарова: Енергията на Никола Вапцаров се върна, за да ни научи на вяраСтановище на УС на АВМУ
относно проект за откриване на ПН 5.3."Комуникационна и компютърна техника" във ВВМУПроф. д.в.н. фл.адм. Боян Медникаров, началник на ВВМУ "Н.Й. Вапцаров" получи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на ВТУ "Т. Каблешков"
Още снимки на: http://avmusofia.blogspot.bg/2017/09/blog-post_18.html

кап. I ранг (з) Румен ТотевИдеята е да привличаме стойностни хора към моряшката професия

Морски посланик на Република България в Международната морска организация стана к.д.п. д-р Димитър Димитров, председател на УС на Българската асоциация на морските капитани.

Стефан Денков, в-к"Черно море"


136 години от основаването на ВВМУ"Н.Й.Вапцаров"
На 9 януари 2017г. бе отбелязано 136 години от основаването на първото в страната техническо учебно заведение. Наследник и първообраз е Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. От 11.30ч. пред централната сграда на Училището тържествено бе отбелязана историческата дата в присъствието на много гости, сред които: контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили на Република България, г-н Пейчо Пейчев – зам.-кмет на Община Варна, г-н Тодор Балабанов – председател на Общински съвет – Варна, протойерей Живко Георгиев и ставрофорен иконом Цветан Флоров от Варненската и Великопреславска света Митрополия, капитан II ранг Марко Фаусто – представител на ВМС на Италия във Варна, кметове на общини, представители на морски компании и организации, ректори на висши учебни заведения, общественици, възпитаници на Морско училище, приятели.
Празникът започна със слово на началника на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ – комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров, в което той посочи факти и паметни дати от историята на Училището, неговото настояще с изявена международна дейност и престиж, придобити десетки международни сертификати и акредитации, утвърден авторитет на Училището – лидер на военноморското висше образование в страната и на Балканите. Поздравление по повод празника на Морско училище поднесе контраадмирал Митко Петев. Бяха прочетени заповеди на министъра на отбраната на Република България и на началника на Морско училище за награждаване на военнослужещи и цивилни служители във връзка със 136-годишнината. Положени бяха цветя на барелефите на преподавателите в Алеята на преподавателя и венци на паметника на поета Никола Вапцаров в двора на Училището.
След края на церемонията в катедра „Експлоатация на флота и пристанищата“ с празничен водосвет бе открит нов Център за обучение по експлоатация на кораба и товарно дело. Лентата прерязаха контраадмирал Митко Петев и г-н Пейчо Пейчев.

от сайта на Морско училище


Студент на ВВМУ „Никола Вапцаров“ извади кръста на Богоявление във Варна

На 6 януари празнуваме Богоявление. На този ден бойните знамена бяха осветени тържествено, въпреки бурния вятър, снега и студа във Варна. Курсанти от ВВМУ „Никола Вапцаров“ взеха участие в тържествения ритуал, който започна точно в 10:00ч. на площада пред катедралния храм „Свето Успение Богородично“.
След приключване на ритуала в ледените морски води се осмелиха да скочат 33-ма, сред които и курсант, и студенти от Военноморско училище. 23-годишният студент Младен Славчев от Варна, IV курс, специалност „Корабоводене“, извади кръста от морето. Младежът получи плакет от кмета Иван Портних. Най-смел сред курсантите беше старшина II степен Звезделин Стефанов. Той е второкурсник в специализация „Корабни машини и механизми“. Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров, пожела на смелите млади мъже много здраве, щастие и бъдещи успехи.

от сайта на Морско училищеСЛОВО НА НАЧАЛНИКА НА ИА ДМА-ВАРНА, кап.ВАЛЕНТИН ЕНЧЕВ, ПО ПОВОД ПРОМОЦИЯТА НА ВИПУСК 2016

13.август.2016г.СЛОВО НА НАЧАЛНИКА НА ВВМУ „Н.Й.ВАПЦАРОВ“ ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 74-ТА ГОДИШНИНА ОТ ГИБЕЛТА НА НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ

23.юли.2016г.СЛОВО НА Г-жа МАЯ ВАПЦАРОВА ПО ПОВОД 74-ТА ГОДИШНИНА ОТ ГИБЕЛТА НА НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ

23.юли.2016г.

Тържествено честване на 135г. от основаването на ВВМУ в гр.Варна
УС на АВМУ има удоволствието да покани своите членове и симпатизанти на тържественото отбелязване на 135-тата годишнина от основаването на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" във Варна на 20.май.2016г.:
 • 9:15ч. - Тържествено откриване барелефа на к-н I ранг Георги Антонов
 • 9:50ч. - Ритуал по тържествено вдигане на националното знаме на РБългария във ВВМУ "Н.Й.Вапцаров"
 • 17:00ч. - Тържествено събрание-концерт в зала "Вапцаров" на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров"
 • УС на АВМУ  Поздравителен адрес до Началника на ВВМУ по случай повишението му в чин Комодор


  100 години Съюз ма военноинвалидите и военнопострадалите

  На 29.03.2016г. от 10:00ч. на Паметника на Незнайния войн ще се проведе церемония по полагане на венци и цветя по повод 100г. от учредяването на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

  инж.Петър Велчев
  Председател СВВП


  Поздравителен адрес от Началника на ВМС по случай 03.март

  Контраадмирал Митко Петев
  Командир на Военноморските сили


  Тържествено честване на 135г. от основаването на ВВМУ в гр.Русе
  АВМУ - секция Русе има удоволствието да покани своите членове и симпатизанти на тържественото отбелязване на 135-тата годишнина от основаването на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров", които ще започне от град Русе.
  На 9 януари 1881 година със заповед на военния министър на Княжество България е създадено Морско училище в Русе - първото техническо учебно заведение в страната.
  На 15 януари 2016г. от 13.00ч. в заседателната зала на Община Русе ще се проведе брифинг с началника на Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров”, кап. Iр. проф. двн Боян Медникаров
  В 15.00ч. ще бъдат положени венци и цветя на Паметника на моряка. Следва тържествено шествие по ул. „Александровска” до сградата на община Русе, в което участие ще вземат представителния духов оркестър на Военноморските сили, офицери, преподаватели и курсанти, както и членове на Асоциацията на възпитаниците на морско училище.
  В 16.00ч. в общината ще се състои среща с областното и общинското ръководство на града.
  В 17.00ч. в Голямата зала на Доходното здание е началото на Тържествено събрание - концерт.

  УС на АВМУ


  Международна научна конферемция
  Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров", съвместно с Българска академия на науките и „Черноморска изследователска програма НОЙ" организират международна научна конференция на тема „Предотвратяване на неблагоприятното въздействие върху Черноморската среда", която ще се проведе на 08 декември 2015 г. от 09.00 часа във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров".
  Конференцията ще проследи и очертае насоките на научните изследвания, съобразени с основните проблеми на предизвикателства пред опазването на морската среда и развитието на морската индустрия. Ще бъдат разгледани възможностите за растеж на зелената икономика, насърчаване на екосистемните услуги, определяне на морските защитени зони и морската ресурсна ефективност в Черноморския регион.

  УС на АВМУ


  Поздравление от г-жа Мая Вапцарова по случай Никулден и патронния празник на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров"

  МОРСКА ПОЕЗИЯ

  Да създаваш поезия, значи да твориш живота. Може би с това е искал да допринесе и той с нщо към живота. Младеж, наречен Никола Вапцаров, който е и ваш патрон хвърлил е върху белият лист семето на бъдещето от своята поезия. Сега именно тази задача стои пред нас. Как да сътворим нашият живот в бъдеще.ИЛИ ПО СКОРО ДА ОПРЕДЕЛИМ СВЕТЛИНАТА В КОЯТО ВРЕМЕТО ни ЩЕ Я СЪПЪТСТВА. Ако ни запитат кое е по –полезно слънцето или луната? Естествено че луната. Защото слънцето свети денем когато е светло, а луната – нощем за да ни създаде светлина.Струва ми се че днес това е и вашата мисия, защотоносите бялото облекло на миротворството и белият дух на светлината.
  Сигурно малко от вас знаят какво е сурва и защо тогава се правят пожелания за дълъг живот. На 6 декември е малката сурва, но и тя се зачита. Св Никола чудоворец. Той прави и предупраждението за настъпването на най късия ден. СУР значи слънце и светлина. Денят в който то си отива. Това е зимното равноденствие. А на другият ден, на истинската сурва се ражда пак слънце и светлина и започват да растат. Човекът трябва да бъде ударен 365 дни с дряновица за здраве светлина и топлина. Такъв е бъгарският обичай преминал през много векове и стигнал до нас. Слънцето е ново всеки ден
  А Морето на което всички се радваме принадлежи на всички. То разделя сушата но събира държавите които е разделило.
  Бъдете живи и здрави, защото само вие ни останахте. Самолети нямаме, както и войската ни липсва.

  Мая Вапцарова, 06.12.2015г.

  Поздравителен адрес от Началника на ВМС по случай Никулден
  "Светителю отче Николае, моли Бога за нас. Някога на
  плаващите по моретата и изложени на неминуема смърт,
  щом се обърнаха към теб за помощ, ти се яви и застана
  пред тях като боготечна звезда да им сочиш пътя.
  Ти прогони нахално летящите бесове, които искаха да
  потопят кораба и научи спасените чрез тебе вярващи..."

  Позволете ми от името на командването на Военноморските сили на Република България и лично от мое име най-сърдечно да Ви поздравя по случай 6 декември Никулден.
  Денят, в който нашата православна църква почита Свети Николай Мирклийски Чудотворец, закрилник на моряците, рибарите, пътешествениците, търговците, банкерите, покровител на всички морета и океани, е един от най-светлите и големи Християнски празници.
  В този празничен за Всички нас ден приемете моите най-искрени пожелания за здраве, сили, енергия и нови успехи във високо отговорната ви дейност.
  Нека Свети Николай Мирликийски Чудотворец закриля всички нас и ни носи надежда и упование в идните по-добри дни!
  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

  Контраадмирал Митко Петев
  Командир на Военноморските сили  Писмо от Началника на ВВМУ по повод предстоящите чествания на 135-тата годишнина на Морско училище


  Панихида по случай Архангелова задушница
  Командването на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска Света Митрополия канят членовете и симпатизантите на АВМУ на Панихида и провеждане на военен ритуал за полагане на венци и цветя по случай Архангелова (мъжка) задушница, които ще се проведат на 07.11.2015г. от 10:00ч. пред Паметника на загиналите във войните 1912-1918г., в района на Старите гробища на Варна.

  УС на АВМУ
  Присъждане на почетно звание на г-н Петър Маргич
  На 14. Октомври 2015г. в Планетариума на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" ще се проведе церемония по присъжданет на почетно звание "Доктор хонорис кауза" на ВВМУ "Н.Й.Впцаров" на г-н Петър Маргич, генерален директор на Дунавската комисия със седалище Будапеща, Унгария.

  УС на АВМУ


  Поздравление от г-жа Мая Вапцарова по случай новата учебната година

  Уважаеми проф. Медникаров,
  Уважаеми преподаватели,
  Драги курсанти и студенти,

  Гордея се, че всяка година ми се отдава възможност, чрез поздрава, който отправям към вас, да се докосна до онова велико дело, пред което се изправяте.
  Най-искрено ви желая здраве и успех през новата учебна година!
  Още в най дълбока древност, човечеството е търсило път към познанието. Сега вие го започвате и ви предстои да го извървите докрай. Не се осланяйте само на силата, защото тя, без познанието винаги се сгромолясва под собствената си тежест. Познанието дава възможност да се боиш от опасността, само когато я няма, но когато се появи, да не се страхуваш а просто да се бориш.
  Пожелавам ви да бъдете първи между многото!

  Мая Вапцарова, 28.09.2015г.


  Реч на Мая Вапцарова, произнесена на честването на 73-та годишнина от гибелта на Никола Вапцаров
  Мая Вапцарова, гр.Варна - 23.07.2015г.

  кдп Васил Вълчанов представя книгата си "Бурни времена: Книга втора - Корабоплаване, което носеше милиони, разгромено от Тодор Живков"
  На 26 май от 18.00 часа в ЦВК зала №1 кдп Васил Вълчанов ще представи книгата си "Бурни времена: Книга втора - Корабоплаване, което носеше милиони, разгромено от Тодор Живков".
  В книгата се разказва за организирането на търговското корабоплаване с "ТЕКСИМ" и по-късно ИГ "БТФ" от кап. Вълчанов под ръководството на Георги Найденов. Книгата изобилства с точни факти, дати и имена, извлечени от документите и протоколите от съдебните дела, по които е съден кап. Вълчанов.
  Kап. Вълчанов ще навърши през м. юни 100 години, който юбилей ще отбележим най-тържествено.

  АВМУ - секция София

  Лекция на к/а Митко Петев - "Хибридните войни"
  На 25 май от 16.00 часа в залата на СОСЗР, пред клуб "Военни моряци" към СОСЗР-София, ще бъде изнесена лекция от к/а Митко Петев, началник на ВА "Г.С.Раковски" - "Хибридните войни". Очакваме много интересна лекция, след което ще имаме възможност да зададем въпроси. Поради ангажираност на к/а Петев на датата на традиционното ни събиране, ще се съберем в понеделник, 25 май.

  АВМУ - секция София

  Международна научна конференция
  На 13 и 14 май 2015г. ще се проведе Международна научна конференция "Технологии и наука за устойчиво морско развитие". Целта на конференцията е да се проследят и очертаят насоките на научните изследвания, съобразени с основните проблеми на устойчивото развитие в областта на морските технологии.
  От 09.00ч. до 10.00ч. на 13 май 2015г. ще се състои регистрацията, а от 10.00ч. е официалното откриване на конференцията, която ще се проведе в хотел "Марина", к.к."Св.св. Константин и Елена", гр.Варна.

  АС на ВВМУ"Н.Й.Вапцаров"

  Курсанти от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” на борда на фрегатата „Дръзки” участваха в учението на НАТО в Черно море
  Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО /SNMG 2/ в състав кораби от САЩ, Германия, Италия, Канада, Турция, заедно с фрегатата „Дръзки” от състава на ВМС с командир капитан II ранг Георги Савов проведоха учение във водите на Черно море, като напуснаха пристанище Бургас на 10 март т.г. След излизане в открито море, североизточно от нос Калиакра, корабите от SNMG 2 и българската фрегата проведоха учение от типа PASSEX. В учението участваха осем курсанти петокурсници от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” на борда на фрегатата „Дръзки”. Техен ръководител бе старши лейтенант Станислава Стефанова, ротен командир. По време на учението са отработени съвместни действия по антитерористична защита на корабите на море, проведени са сигнално-свързочни учения, упражнения за усъвършенстване уменията на вахтените офицери и други.
  Целта на учението да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страните членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се подобри подготовката на екипажите на море е постигната.

  от сайта на ВВМУ"Н.Й.Вапцаров"


  Поздравление от г-жа Мая Вапцарова по случай празника на Морско училище

  Уважаеми проф. Медникаров,
  Уважаеми членове на академичният състав,
  Уважаеми преподаватели,
  Драги випускници,

  Най-сърдечно ви поздравявам по случай празника!
  Вие сте онези, които 134 години възвишават българските национални ценности, чрез вашият дух и синята морска вода.
  Вие сте тези, които не разрешават нашата вяра да ръждяса.
  Вие сте тези, които не се боят от невъзможното, защото знаете че никому не са отсекли главата или ръцете два пъти.
  Човек се бои не толкова от опасността, колкото от сянката й, наречена страх. Героите са направени като другите хора.
  Вярно е, че днес всички ние живеем в една дълбока неизвесност. И наистина, разбулването й е онова действие, което ни прави да бъдем длъжници на Родината си. Брехт казва: „Нещастна е страната, в която няма герои”. Не - нещастна е онази страна, която се нуждае от герои.

  Най-искрено ви желая здраве и успехи пред предизвикателствата които времето разстила пред всички ни.

  С обич и преклонение пред всички вас
  Мая Вапцарова


  Годишно отчетно събрание на АВМУ - секция София
  УС на АВМУ-секция София обявява, че на 9 януари 2015г. от 18.00 часа в ЦВК ще се проведе годишното отчетно събрание на секция "София" на АВМУ. Желателно е присъствието на всички членове на секцията.
  Дневeн ред:
  • Отчетен доклад на Управителният съвет
  • Отчет на Контролния съвет
  • Разисквания по доклада и отчета
  • Връчване на почетни грамоти на членове на АВМУ-секция София, навършили кръгли годишнини
  • Заключителни разговори на чаша вино

  УС на АВМУ-секция София


  ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" получи наградата на Българска морска камара „Свети Николай Чудотворец” за 2014г. в направление „Морска наука и образование”
  Българската морска камара връчи годишните награди „Свети Николай Чудотворец” за 2014г. за принос в развитието на морското стопанство и наука. Събитието се състоя на 19 декември, по стар стил Никулден, когато ръководството на организацията събира по традиция своите членове и приятели. Председателят на БМК к.д.п.Богдан Богданов, в присъствието на много гости от Варна и столицата - официални лица, представители на морски фирми и институции, приятели на камарата и журналисти връчи официално наградите.
  В направлението „Морска наука и образование” наградата бе дадена на Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров” за високата степен на подготовка и обучение на световно равнище на кадри за гражданския и военен флот. За втора поредна година капитан I ранг проф. д.в.н.Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” получи почетния плакет, като миналата година на тази дата той бе награден от ръководството на Българската морска камара за личен принос в развитието на морската наука и образование. Капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров благодари за високото отличие, което Българската морска камара връчва на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” от името на ръководството на Морско училище и лично от свое име. Той още каза, че приема с голямо задоволство наградата, тъй като тя е своеобразна оценка за труда на преподаватели и служители, офицери и старшини на най-старото висше техническо училище в страната. Действително тук се подготвят висококвалифицирани кадри за морската индустрия в условията на солидна материално-техническа и учебна база, които се реализират на пазара на труда на сто процента веднага след дипломирането си.


  Реч на Мая Вапцарова, произнесена по време на честванията на 105-та годишнина от рождението на Никола Вапцаров
  Мая Вапцарова, гр.Варна - 7.12.2014г.


  ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" организира "Вапцарови дни" от 01.12.2014г. до 05.12.2014г. 01.12.2014г., 11:00ч. - Откриване на фотоизложба във фоайето на ФКЦ-Варна
  02.12.2014г., 10:00 - 16:00ч. - Ден на отворени врати във ВВМУ "Н.Й.Вапцаров"
  03.12.2014г., 9:30 - 16:00ч. - Образователна програма с учленици от варненски училища - Военноморски музей - Варна
  04.12.2014г., 14:00 - 15:00ч. - Рецитал на ученици от шарненски училища
  05.12.2014г., 10:00 - 12:00ч. - Церемония по присвояване на име на УК-422 "Асен"
                        13:00 - 13:30ч. - Церемония пополагане на цветя на паметника на Никола Вапцаров на ул."Вапцаров"


  Тържествена цверемония по присвояване звание "Почетен професор" На 28.11.2014г. от 14,30ч. в зала 11 на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" ще се проведе тържествена церемония по присвояване на званието "почетен професор" на д-р Роберт Шок - преподавател в Бостънския университет, световноизвестен изследовател и радетел на тезата за съществуването на древни цивилизации.
  След тържествената част д-р Роберт Шок ще изнесе академична лекция.


  Тържествен ритуал по полагане на военна клетва от курсантите от Випуск 2019
  На 4.10.2014г. на плаца във ВВМУ„Н.Й.Вапцаров” се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва на курсантите от „Випуск 2019”.
  Седемнайсет млади курсанти, от които 11 младежи и 6 девойки, положиха тържествена клетва. Те ще се обучават по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, в три специализации: „Корабоводене за ВМС”, „Корабни машини и механизми за ВМС” и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи за ВМС”. Курсантите са от градовете Варна, Бургас, Димитровград, Добрич, Търговище и Силистра. Ритуалът по полагане на военна клетва започна с посрещане бойното знаме на ВВМУ„Н.Й.Вапцаров”. Клетвата бе ръководена от командира на батальона за подготовка на курсанти – к-н Мирослав Мезев. След приемането на строя, курсантите положиха военна клетва и поединично преминаха под знамената. Слово поднесе началникът на ВВМУ„Н.Й.Вапцаров” кап.Iр. проф. двн Боян Медникаров. Приветствие от името на началника на отбраната в/a Румен Николов поднесе кап.Iр. Борис Борисов – началник на канцеларията на началника на отбраната. Последва приветствие от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. От името на родителите приветствени думи поднесе г-жа Маринела Христова, а курсант Петър Генов произнесе слово-отговор от името на заклелите се днес във вярност пред род и родина курсанти от „Випуск 2019”. Ритуалът завърши с тържествен марш и изпращане на бойното знаме на ВВМУ„Н.Й.Вапцаров”.


  Предложение от УС на АВМУ за удостояване на кап. Iр. доц. Кирил Медникаров със стела на Алеята на преподавателя

  На 11 август 2014г. на свое заседание УС на АВМУ взе решение да представи предложение пред Академичния съвет на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" за удостояване кап. Iр. ОР доц. Кирил Медникаров със стела на Алеята на преподавателя на Морско училище.

  УС на АВМУ

  Церемония за връчване на почетен знак "За заслуги към ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" на кап. Петър Тухчиев, председател на УС на АВМУ
  На 7 август 2014г. във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" се състоя церемония за връчване на почетен знак "За заслуги към ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" на капитан Петър Тухчиев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище.
  На тържествената церемония присъстваха преподаватели, курсанти и студент, приятели и съратници на кап. Тухчиев и Морско училище.
  Официални гости на тържеството бяха: началникът на щаба на ВМС - кап. I ранг Коста Андреев, ректорът на Медицинския университет, гр. Варна - професор Красимир Иванов, началникът Военноморската болница - полковник Ивайло Въжаров, председателят на Асоциацията на университетските болници в България - професор Валентин Игнатов, директорът на Българския морски квалификационен център - кдп Ивайло Гаврилов, председателят на Асоциацията на морските капитани в България - кдп Димитър Димитров. Заместник-началникът по учебната и научната част на ВВМУ кап. I ранг доцент, доктор Калин Калинов представи капитан Петър Тухчиев. Прочетен беше протокола с решението на Академичния съвет на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" от 3 юли 2014 г. с което на капитан Петър Тухчиев се присвоява почетен знак "За заслуги към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".
  Началникът ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" кап. I ранг профрсор доктор на науките Боян Медникаров връчи почетния знак и диплом на каптан Петър Тухчиев.
  Поднесени бяха поздравления към кап. Тухчиев по случай удостояването му с високото отличие на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".


  Промоция на студентите и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от "Випуск 2014" на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров"
  На 09 август 2014г. от 10.00 часа в зала 1 на ФКЦ-Варна ще се състои промоция на студентите от Випуск 2014 на ВВМУ ”Н.Й.Вапцаров".
  На 10 август 2014г. от 09.00 часа на Морска гара-Варна ще проведе тържествен акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от "Випуск 2014". Събитието ще започне с ритуал по тържествено вдигане на флаговете на кораби на ВМС. След приключване на тържеството ще има възможност за разглеждане на корабите на ВМС.

  Всички членове и привърженици на АВМУ са поканени да присъстват на тържествата.

  УС на АВМУ


  АВМУ - секция София отбелязва Седмицата на морето и празника на ВМС
  По решение на УС на АВМУ-секция София и КС на клуб "Военни моряци" към СОСЗР-София на 2 август 2014 год., събота, 12.00 часа в ресторант-градина "Урвич" кв.Панчарево бе организиран тържествен обед по случай празника на ВМС (10.VIII) и седмицата на морето (4-10.VIII). Присъстваха членове на двете организации, колеги моряци. Обядът премина в приятелска атмосфера, с много разговори. Той бе открит от кап. Илев, който поздрави всички с приближаващите празници и пожела на всички много здраве, щастие и весели празници. И да не забравяме, че всички моряци трябва да се държим заедно и никога да не се делим. По-късно и авторът на тези редове като член на управата и на двете дружества взе думата и поздрави всички моряци. Но на първо място отбелязах присъствието на двамата ветерани (кап. Васил Вълчанов и кап. Атанас Илев), които не изпускат нито едно събитие, организирано от нас.
  Още снимки и подробна информация за събитието можете да откриете на сайта на АВМУ-секция София.

  Румен Тотев, кап. I ранг о.з.


  Реч на Мая Вапцарова
  по повод 72 години от разстрела на Никола Вапцаров
  Мая Вапцарова - 23.07.2014г.


  И в АВМУ-секция София отбелязаха годишнината от разстрела на Никола Вапцаров
  По случай годишнината разстрела на патрона на Висшето Военноморско Училище, поета-антифашист Никола Й. Вапцаров, членове на АВМУ-секция София и Клуба "Военни моряци" към СОСЗР-София посетиха Централните софийски гробища и се поклониха и поставиха цветя върху гроба на Вапцаров. След това участваха и в отбелязването на трагичната гибел на Вапцаров заедно с неговите петима другари разстреляни на тази дата при мемориала "Гарнизонно стрелбище" в София. Пред мемориала се бяха събрали граждани, почитатели на делото и на поезията на световно признатия поет Никола Вапцаров, Моряка, както са му казвали другарите в Морското машинно училище. Сред всички се открояваше и Никола Вапцаров - племенник на поета. Актрисата Джуни Александрова изпълни няколко стихотворения на Вапцаров.
  Още снимки и подробна информация за събитието можете да откриете на сайта на АВМУ-секция София.

  Румен Тотев, кап. I ранг о.з.


  72 години от разстрела на Никола Вапцаров

  На 23.07.2014г. се навършват 72 години от разстрела на патрона на училището, големият български поет Никола Вапцаров. Командването на Морско училище организира тържествено полагане на венци на паметника на Никола Вапцаров в района на ВВМУ.
  От 14.00 часа в Планетариума на училището ще се състои ритуал по присвояване на званието "За заслуги към ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" на госпожа Мая Вапцарова.
  Поздравителен адрес
  до в/а Румен Николов
  началник на отбраната

  Поздравителен адрес
  до к/а Димитър Денев
  началник на ВМС

  Поздравителен адрес
  до к/а Митко Петев
  н-к на ВА"Г.С.Раковски"


  Посещение на министър-председателя Пламен Орешарски във ВВМУ
  На 16 май 2014г. министър-председателят на Република България г-н Пламен Орешарски посети ВВМУ "Н.Й.Вапцаров". Заедно с него бяха и министрите на отбраната Ангел Найденов, на образованието и науката Анелия Клисарова и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Делегацията се запозна с част от симулаторите на училището. Министър Данаил Папазов, който също е възпитаник на Морско училище, обяви, че до края на годината ВВМУ ще получи още един тренажор за 112 000лв., на който студенти и курсанти ще тренират наблюдение на корабния трафик
  Министърът на културата г-жа Анелия Клисарова отряза лентата на обновената библиотека на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров". Наградени бяха преподаватели, курсанти и студенти за отлични постижения в учебната и научната дейност по случай предстоящия Празник на българската писменост и култура.
  Mинистърът на отбраната Ангел Найденов връчи на Началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" кап. I ранг проф. двн Боян Медникаров нагръден знак "За отлична служба" I степен.
  Бе подписано споразумение за сътрудничество между „Информационно обслужване” АД и ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" във връзка с проекта „Инфостарт”.

  Министър Орешарски си тръгна от Варна със свидетелство за морско кръщене от името на бог Нептун. Документът му връчи началникът на ВВМУ, след разходка с корабче. Министър-председателят изпробва и уменията си на капитан в тренажора за навигатори.


  Нашите офицерски кадри са гръбнакът на много корабоплавателни компании
  Интервю с кап. I ранг, проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”
  Стефан Денков, в-к "Черно море" - 7.05.2014г.


  Откриване и освещаване на паметна плоча на кап. Ір. Димитър Дудев
  По инициатива на Съюза на възпитаниците на военните на негово величество училища, школите за запасни офицери и родолюбивото воинство и гражданство /СВВНВШЗОРВГ/ - клуб гр.Варна, подкрепени от командването на ВМС, Българска военноморска конфедерация /БВМК/ и Варненска и великопреславска митрополия на 29.04.2014г. в 09:00ч. се откри и освети паметната плоча на един позабравен изтъкнат военен моряк - кап. Ір. Димитър Дудев, командвал Беломорския военен флот на Царство България през периода 1941-1944г.
  На тържествения ритуал присъстваха внука на кап. І р. Д.Дудев - Иван Грънчаров, почетния консул на Кралство Швеция в България Константин Даранданов, Председателя на ГС на СОСЗР Варна в.а./р/ Илия Попов, секретаря на ОС на СОСЗР Варна кап.Ір./р/ Константин Попов, секретаря на ИБ на БВМК кап.3р. Пламен Петров, както и десетки членове на БВМК, СОСЗР-Варна и граждани.
  Избраната за събитието дата 29.април не е случайна. Именно на тази дата преди 73 години се предават във владение на Царство България Беломорието, Македония и Западните покрайнини. Със заповед на цар Борис ІІІ, на тази дата кап.Ір. Дудев е назначен за командващ бреговата охрана на Бяло море, с последваща след 2 мес. заповед е назначен за командващ Беломорската флотилия и много скоро след това пристига заповед за назначаването му за командващ на Беломорския флот. Веднага след първото си назначение кап.Ір. Дудев инициира началото на създаването на флотилия от дървени миночистачи, които през 1944г. са пребазирани в гр.Созопол и са предадени на бригадата леки сили.

  ИБ на БВМК


  Присъждане на почетно звание "Доктор хонорис кауза"
  На 29 април 2014г. от 16.00 часа в планетариума на ВВМУ ”Н.Й.Вапцаров" ще се проведе церемония по присъждане на почетно звание "Доктор хонорис кауза" на г-н Ейбрахъм Унгар, президент на Ray Shipping Ltd.

  Всички членове и привърженици на АВМУ са поканени да присъстват на тържеството.

  УС на АВМУ  На 3 април 2014г. посланикът на Република Азербайджан в България Н.Пр. Емил Каримов посети ВВМУ ”Н.Й.Вапцаров".
  Началникът на ВВМУ ”Н.Й.Вапцаров” посрещна гостите пред централния вход на училището. В заседателната зала на училището се проведоха разговори между Н.Пр. Емил Каримов и началника на училището, кап.Iр. проф. д.в.н. Боян Медникаров. В разговорите участваха също придружаващите посланика лица и зам-началникът по учебната и научната част на училището кап.Iр. доц. д-р Калин Калинов. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество между ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров” и Военноморската академия и Морския университет на Азербайджан. Показана беше презентация за историята, настоящето и бъдещето на Морско училище.
  Дипломатическата визита продължи с разглеждане на материално-техническата база на училището, с демонстрация на обучение на курсанти и студенти на съвременнтите тренажори, позволяващи подготовката на бъдещи капитани в условия, близки до реалните. В една от учебните зали, посланик Каримов разговаря със студенти по време на редовно занятие. Обсъждани бяха също въпроси, свързани с обмен на студенти, курсанти и преподаватели между Варна и Баку.
  От 15.00 до 16.00ч. посланик Емил Каримов изнесе лекция в зала 11 на училището за историята и настоящото развитие на Република Азербайджан, за дипломатическите отношения с България и още 150 държави от различни континенти , приоритетите на азиатската страна за нейтото икономическо развитие и политическа система на управление. Преподаватели, студенти, курсанти, офицери и служители с интерес изслушаха лекцията на г-н Каримов, като последваха интересни въпросите към лектора дипломат.
  По идея на ръководството на Морско училище от 16 часа в заседателната зала се състоя среща-разговор между г-н Каримов и представители на Българската морска камара, Варненската търговско-индустриална камара, Стопанската камара и Варненска строителна камара. Н.Пр. г-н Каримов благодари за полезната информация, която получи от тях за бизнеса им и дейността по време на срещата, като увери присъстващите, че това е едно начало на съвместно бъдеще.  Книга за кап. I ранг о.з. Тремол Иванов "ВЯРВАМ ВЪВ ВЪЗХОДА НА МОРСКА БЪЛГАРИЯ"
  На 24 март 2014г., от 17.30ч. в ЦВК - София, бе предтавена книгата за кап.I ранг о.з. Тремол Иванов "ВЯРВАМ ВЪВ ВЪЗХОДА НА МОРСКА БЪЛГАРИЯ". Книгата е издадена от неговите дъщери Ралица Колева и Миглена Иванова по случай 100 години от рождението му. Представвянето бе организирано от "Съюза на на Военните на Негово Величество училища, Школа за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство", с председател к.д.п. Атанас Илев, кап. II ранг о.з. и е подпомогнато от "Асоциацията на възпитаниците на Морско училище" - секция София с председател вицеадм. о.р. Минко Кавалджиев и "Клуб военни моряци" към СОСЗР-София с председател кап. I ранг о.р. Иван Братоев.
  Представянето бе открито от почетния председател на СВНВУШЗОРВГ полк. о.з. Никола Рухчев. Д-р Елисавета Цветкова, далечна родственица на кап. Иванов, представи книгата и разказа за житейския, морски път на кап.I ранг Иванов.
  Тремол Атанасов Иванов (10.VI.1913 - 11.XI.2000г.) е роден в гр.Елена. Постъпва в 28-ми випуск на Морското училище във Варна, където се среща с Никола Вапцаров. Служи като офицер в Черноморския флот, в Дунавската флотилия, в Морското училище в Созопол. През 1942г. е командир на торпедоносеца „Дръзки”. През 1943-1944г. работи в дирекцията на Параходство Българско речно плаване в Русе. През 1948г. е назначен за пръв директор на новооснованото държавно параходство „Български морски флот”. От 1954 г. до 1968 г. работи в Корабостроителния завод във Варна, като изминава пътя от заварчик, през водещ технолог и главен диспечер до заместник-директор. От 1968г. е първи директор на външнотърговското предприятие „Корабоимпекс”, където работи до пенсионирането си през 1973г. Неговата трудова и професионална дейност е пряко свързана с всички основни морски дейности. Участва в обществени прояви, свързани с пропагандирането на морската идея и в морски спортни прояви. През последните 25 години от живот си е активен сътрудник на Военноморския музей. Автор е на много статии, коментари, анализи и на книгите „Морското търговско корабоплаване на Третата българска държава” (1996г.) и „Страници от историята на българското корабостроене” (1998г.). През времето на разказа на д-р Цветкова на екран бе прожектиран богат снимков материал за кап. Тремол Иванов - негови и на семейството му снимки. Една от интересните снимки е на влизащата рота ученици от Морското училище в Балчик при освобождението на южна Добруджа през 1940 год - отпред е командирът на ротата мичман I ранг Тремол Иванов. Бяха прожектирани и две кратки филмчета - едното бе последното интервю, дадено от Тремол Иванов за срещите му с Вапцаров, другото бе разказ на спомен за него от една от внучките му.
  След д-р Цветкова думата взе к.д.п. Атанас Илев. Той разказа спомените си за своя ротен командир от Морското училище мичман I ранг Тремол Иванов. Как е получил ценни уроци от него по времето на своето обучение, как са извършили преместването на училището от Созопол във Варна.
  Организаторите се бяха погрижили за скромен коктейл, по време на който присъстващите обненяха мисли за книгата и нейния герой.

  Румен Тотев  Морски ВУЗ ще си готви кандидати още от гимназията
  Гимназистите от Варненската морска гимназия "Св.Николай Чудотворец" (ВМГ) първи в България ще получат шанс да учат по програми, съгласувани с университета, където могат да продължат образованието си по специалността. Това предвижда договор за сътрудничество, който подписаха началникът на ВВМУ проф. Боян Медникаров и директорът на гимназията, инж.Пепа Василева. Според договора университетът ще открие свой изнесен център в средното училище, ще бъдат създадени интегрирана библиотечна система и национален стандарт за морско образование. Ще има и пакети за социално слаби ученици.
  За церемонията във ВВМУ дойдоха министрите на образованието проф.Анелия Клисарова и на транспорта Данаил Папазов. "Това е щастлив ден, защото от 3 месеца работим по стратегията за висше образование, а вече имаме пример за реализацията й на дело. Ще учите с цел, ще ви бъде гарантиран плаве преход от средното към висшето образование, а чрез участието на бизнеса в изработването на учебните програми - и бърза реализация", обърна се към гимназистите проф.Клисарова.
  "Участието ни в оформянето на учебните програми ще позволи да подготвяме кандидат-студенти по нашите изисквания още от осми клас. А това неминуемо ще повиши качеството на обучението на обучението и престижа на гимназията", заяви зам-началникът по учебната част във ВВМУ доц.Калин Калинов.
  И в момента голяма част от кадрите на ВВМУ си намират лесно работа. Най-добре се реализират корабните механици и капитаните - 90% от тях започват да плават до една година след дипломирането си, като две трети подписват договори с чужди компании.

  Даниела Фархи - 11.03.2014г.


  Договор за сътрудничество
  На 10.03.2014г. от 10,00 часа във ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" ще се състои подписване на "Договор за сътрудничество" между ВВМУ"Н.Й.Вапцаров" и ВМГ "Св.Николай Чудотворец" гр.Варна.
  Гост ще бъде проф. д-р Анелия Клисарова - министър на образованието и науката на РБългария.
  Тържествено ще бъде открит "Еразмус Инфо Център".

  УС на АВМУ


  Среща на експертна група
  УС на АВМУ съобщава, че на 25.02.2014г. от 16,00ч. в заседателната зала на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" ще се проведе среща на експертната група по процедура за оценяване на проект за откриване на професионално направление 3.7. "Администрация и управление".
  Успехът в акредитацията на това професионално направление ще утвърди водещата роля на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" в решаването на научните проблеми на българското морско стопанство и подготовка на експерти и специалисти в областите на корабния бизнес, пристанищата и морската администрация.

  Председател на УС на АВМУ
  Петър Тухчиев


  Студенти от 6 държави учат в Морското училище.
  Учебното заведение чества 104-годишнината от рождението на патрона си

  Деница Литарска, в-к "Черно море" - 7.12.2013г.


  Реч на Мая Вапцарова, произнесена по време на честванията на 104-та годишнина от рождението на Никола Вапцаров
  Мая Вапцарова, гр.Варна - 6.12.2013г.
  ПРЕДСТОЯЩО

   

  ДА ПОСТРОИМ ЗАЕДНО
  ХРАМ "СВЕТИ НИКОЛАЙ"


  По повод 135-тата годишнина на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" стартира дарителска кампания за набиране на средства за изграждане на параклис в Морско училище:
  BG25TTBB94001527203535
  Имената на спомоществователите ще бъдат изписани в параклиса.


  Благодарствено писмо
  от Началника на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров"
  до Председателя на УС на АВМУ


  СПОМЕН ЗА ВАПЦАРОВ
  Васил Дачев

  Откърмен си с повелите на горди мури,
  с комитските пароли на Пирин
  и в ласките, и яростта на морски бури
  на родното море стана достоен син.

  Аз помня твоите звезди над Фамгуста
  „и трюмовете пълни с лепкав мрак”,
  и майката осъмвала край пруста,
  но не дочакала бунтовника моряк.

  Проклинам залпа проехтял в тунела,
  коварството на гузния свинец
  и славя Вярата пред смърт чело не свела,
  и Словото ти мъдро на светец.

  Днес чувам твоя глас в прибоя,
  защото в бурите сме пак със теб,
  десницата ти търся във Двубоя
  с разкапания в злоба свят свиреп.

  Видях сълза в зрънце от твойта Вяра
  и бриз бунтовен в душните простори,
  и тръгвам с тебе да запаля фара
  за свят под слънцето да се преборим.


  РАЗСТРЕЛЪТ
  Васил Дачев

  „Разстрел, и след разстрела” - Знаме
  и Зов и Песен за човека,
  и Слово – неугасващ пламък
  изгрял в сърцата ни вовеки.

  „Разстрел, и след разстрела” – Вечност.
  Любов и Вяра не умират!
  Безсилни са за теб картечи
  бунтовно чедо на Пирина.

  Затуй е „просто и логично”,
  че няма за герой забрава,
  че все по-крепко се обичаме
  с любов по-жарка от жарава.


  Писмо
  от к/а Митко Петев
  началник ВА "Г.С.Раковски"

  Асоциация на възпитаниците на Морско Училище © 2019